Visszavonja a vendégmunkás törvényt a Kormány


Egy, a Magyar Közlönyben 2023. október 5-én közzétett kormányrendelet értelmében a vendégmunkás törvény november 1-én nem kerül alkalmazásra.

A törvény november elsején lépett volna hatályba, azonban a vendégmunkás törvényt a Kormány visszavonja, és helyette teljesen új szabályokat alkot.

A Magyar Közlönyben 2023. október 5. napján közzétett kormányrendelet értelmében a Kormány álláspontja szerint a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően, ezért a hatályos idegenrendészeti szabályozást teljeskörűen szükséges felülvizsgálni, szigorítani, majd új alapokra helyezni.

A Kormány döntött arról, hogy szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ennek érdekében új törvényjavaslatot is fog alkotni. Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kormány döntött továbbá arról, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése céljából, a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor.

A vendégmunkás törvény a korábbinál szigorúbban szabályozta meghatározott harmadik országbeli vendégmunkások magyarországi tartózkodását. A törvény visszavonásából arra lehet következtetni, hogy a Kormány ennél is szigorúbb szabályozást kíván bevezetni.

Bővebb tájékoztatás érdekében forduljon hozzánk bizalommal a contact@nvisa.eu e-mail címen!

Oct 6 2023