Élesedő migrációs kihívások a Csendes-óceánon


A klímaváltozás miatt a csendes-óceáni szigetvilágon humanitárius katasztrófa fenyeget. Ausztrália, ahol az agrárszektorában jelentős a munkaerőhiány, a helyzet kezelésében fontos szerepet játszhat.

A klímaváltozás hatásai egyre erőteljesebben érintik Ausztrália és a csendes-óceániai szigetvilág térségét. Az óceáni viharok okozta gazdasági károk mellett a vízszint emelkedésének potenciális veszélyeire is fel kell készülnie a régiónak. A Reuters cikke szerint a térség gazdasági és politikai központjának szerepét betöltő Ausztráliában már meg is kezdődött a közgondolkodás a probléma megoldását illetően. A veszélyeztetett országok, úgymint Vanuatu, Kiribati és Tuvalu lakosságának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy hazájuk eltűnik a Csendes-óceán vizének végtelenjében. A megoldást Ausztrália biztosíthatja azzal, hogy területén telepíti le ezen országok népességét, ezzel jelentős munkaerőhöz jutva. Ausztráliát is érinti a munkaerőhiány, mely leginkább az agrárszektort sújtja. A csendes-óceáni szigetvilág lakossága azonban megoldást jelenthet az ausztrál mezőgazdaság egyik legnagyobb problémájára. Az országba már így is tömegesen érkeznek idénymunkások a szigetekről, az agrárszektor azonban még nagyobb mennyiséget tudna foglalkoztatni.

Ausztrália nem bújhat el a probléma elől, hiszen már most is komoly segélyeket biztosít a hatalmas viharkárokat elszenvedő térségben. Amennyiben tovább romlik a helyzet nemcsak humanitárius katasztrófa fenyeget, de esetlegesen egy politikai káosz is kialakulhat a régióban, mely komoly veszélyeket rejt magában Ausztráliára nézve. Ezen problémákra nyújthat megoldást az áttelepítés. Canberra évente 130.000 bevándorló belépését hagyja jóvá, tehát rendszerszinten is felkészült a nagyobb számban érkező külföldiek fogadására. A kérdés másik oldala persze teljesen nyitott. Amennyiben az ausztrál kormány pozitívan is áll hozzá a bevándorlási és letelepedési lehetőségek kitárásához, még mindig kérdéses, hogy a szigetek lakossága elhagyná-e hazáját, vagy inkább folytatná küzdelmét az elemek ellenében.

Oct 28 2020