Szigorítaná az idegenrendészeti törvényt a Kormány


Teljesen új törvényi alapokra helyezné, és szigorítaná a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását a Kormány.

Teljesen új törvényi alapokra helyezné, és szigorítaná a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását a Kormány egy új, 2023. november 14. napján benyújtott törvényjavaslat értelmében. Az új jogszabály fog vonatkozni a vendégmunkásokra is.

A törvényjavaslat indoklása szerint a jelenlegi törvényi szabályozás alapját jelentő Harmtv. nem felel meg a modern migrációs kihívások által felállított követelményeknek. Emiatt szükség van egy új törvényre, amely képes megvédeni Magyarországot a tömeges bevándorlástól.

A javaslat egyik alapelve, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők számára nem alapjog a Magyarországon tartózkodás, ami egyetlen jogcímen sem lehet korlátlan, és a hosszabbítás nem automatikus. A javaslat egyértelműen és részletesen meghatározza, hogy a harmadik országbeli állampolgár milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodhat Magyarországon.

A vendégmunkásokra is a tervezett új idegenrendészeti törvény vonatkozik majd, amely várhatóan jövő év szeptember 1-jén lép hatályba.

Bővebb tájékoztatás érdekében forduljon hozzánk bizalommal!

Szerzők: Vig Csaba László és Bogdány Kenéz

Nov 27 2023