Elfogadta az új idegenrendészeti törvényt az Országgyűlés


December 12-én, este elfogadta az országgyűlés a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslatot. A törvény új alapokra helyezi és szigorítja a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását.

A törvényjavaslat elfogadott módosító javaslata szerint az új idegenrendészeti törvény 2024. szeptember 1. napja helyett már 2024. január 1. napján hatálybalép. A törvény hatálybalépése előtt benyújtott, tartózkodási, valamint letelepedési engedélyekre vonatkozó kérelmek tekintetében az eljárás 2024. január 1-je és 2024. február 29-e között szünetel. Ez időszak alatt:

Tartózkodási engedély és letelepedési engedély (valamint az új törvény szerinti tartózkodási kártya) iránti kérelem nem nyújtható be;

A folyamatban lévő eljárások szünetelnek (,,nem haladnak”); valamint A 2024. január 1. és 2024. február 29. között lejáró tartózkodási engedélyek és letelepedési engedélyek érvényessége 2024. április 30-ig meghosszabbodik. Az új törvény hatálybalépése előtt kiadott vízum, tartózkodási engedély, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás az érvényességi idején belül, továbbá bevándorlási engedély, illetve letelepedési engedély, ideiglenes, nemzeti és EK letelepedési engedély és az úti okmány az érvényességi idején belül az abban foglaltak szerinti tartózkodásra jogosít. A még idén benyújtott kérelmeket a jelenleg hatályos Harmtv. szerint bírálják el.

Az új törvény az alábbi lényeges változtatásokat vezeti be:

Az új törvény teljesen új tartózkodási engedélyeket állapít meg. A munkavállalás célú tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár az új törvény szerinti munkavégzésre jogosító jogcímeken kérheti a tartózkodási engedély kiadását.

Az új törvény eltérő munkavégzésre jogosító jogcímeket állapít meg a vendégmunkásokra és a magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli munkavállalókra.

Amennyiben valaki nem rendelkezik magas szintű képzettséggel (pl. felsőfokú oktatással) vagy Magyarország számára kiemelten fontos területen jártassággal (pl. IT szektorban 7 éven belül 3 éves munkatapasztalattal), az csak vendégmunkásként tartózkodhat az ország területén.

A törvény a vendégmunkásokra szigorú szabályokat állapít meg.

A vendégmunkások számára a családegyesítés lehetősége kizárt.

A vendégmunkások nem kérelmezhetnek más típusú tartózkodási engedélyt. A vendégmunkások számára a nemzeti letelepedés helyébe lépő Nemzeti tartózkodási kártya kérelmezése kizárt.

Az új törvényről összefoglalóan elmondható, hogy több új tartózkodási jogcímet is bevezet, és a szigorú szabályozás jellemzi.

Bővebb tájékoztatás érdekében forduljon hozzánk bizalommal!

Szerzők: Vig Csaba László és Bogdány Kenéz

Dec 14 2023